Predavanja v Novem mestu: Čakre, joga, new age in Jezus

Vabljen/-a na predavanja, ki se bodo odvijala ob 19. uri v Zavodu Friderika I. Barage v Novem mestu

    2. november: Čakre in Jezus

    23. november: Joga in Jezus

    7. december: New age in Jezus

Uvod

Zahodna kultura je že nekaj desetletij prežeta z izrazi, ki prihajajo iz Daljnega Vzhoda. Čakre, joga, meditacija, energija (in še mnogi drugi) so pojmi, ki polnijo dnevne časopise, revije, socialno medmrežje, različne spletne portale za duhovnost, zdravo prehranjevanje … O njih obstaja nešteto definicij in interpretacij (razlag).

Smemo reči, da so si vsi zahodni navdušenci indijske duhovnosti nekako enotni v zatrjevanju, da joga, meditacija, energije (ki, či, prana itd.), »odprte« čakre prinašajo človeku harmonijo, mir, dobro počutje in zdravje. To je glavni razlog, da so pri svojem promoviranju tako uspešni, saj odgovarjajo na trenutne trende miselnosti zahodnega sveta.

Ko se sprehajamo po knjigarnah in knjižnicah lahko vidimo, da so zgornji pojmi na oddelkih oz. policah »duhovnosti« zelo razširjeni, kar kaže na njihovo popularnost in veliko sprejemljivost med bralci.

 

Kratek opis posameznih predavanj

      1. Čakre in Jezus

Kaj so čakre? Kako jih razumemo na Vzhodu in Zahodu? So čakre energetske točke v telesu, skozi katere teče/-jo energija/-e, ki naj bi človeku prinašala/-e notranje ravnovesje, boljše počutje, mir in zdravje ali kaj drugega? Od kod izvirajo in kakšen je njihov namen? Katera antropologija stoji za njimi? Kako gleda nanje Jezus? O vsem tem in še več bomo spregovorili na predavanju.

2. Joga in Jezus

Joga je na Zahodu ena najpopularnejših tehnik za sproščanje, iskanje miru, boljšega počutja in celostnega zdravja. Kaj je joga v svojem izvoru in kakšen je njen namen? Je joga na Zahodu enaka tisti na Vzhodu (Indiji)? Kateri so njeni cilji? Kaj so asane (telesni položaji), pranayama (dihalne vaje), mantra in kakšen je njihov cilj? Ali je joga (ne)sprejemljiva za kristjana? Na ta in podobna vprašanja bomo na predavanju dobili odgovor.

3. New age in Jezus

Kaj je new age? Kako gleda na svet, Boga, človeka? Kaj ponuja sodobnemu človeku? New age je duhovnost, ki je na Zahodu že nekaj desetletij zelo popularna. Je kakšna razlika med njo in naukom Jezusa Kristusa? V čem se krščanstvo in new age temeljno razlikujeta? Vse to in še več na predavanju.

 

Vstopnine ni, prostovoljni prispevki